Ikuisen vaurauden symboli

perjantaina 17. tammikuuta 2020

Aamu oli hidas. Pohdin pitkään jaksanko tehdä mitään koko päivänä. Päätin kuitenkin lähteä käymäänเ toispual jokki ICONSIAM-nimisessä kauppakeskuksessa. Menin ensin BTS:llä Siamin asemalle, josta jatkoin toisella junalla Bangkokia halkovalle Chao Phraya-joelle asti. Siellä nousin turistirevohkaa seuraten jokilaivaan, jolla pääsi kauppakeskukseen ilmaiseksi.

Näky oli jokseenkin vaikuttava. Jokea pitkin kulki niin isoja kuin pieniäkin laivoja, aasialaisia sekä länsimaiseen tapaan rakennettuja. Joki oli väriltään ruskea ja samea. Kaikkialle joen rannalle oli rakennettu pilvenpiirtäjiä ja hotelleja.

Ei mennyt kuin muutama minuutti ja olimme saapuneet vastarannalle. Siellä odotti ICONSIAM. Odotin näkeväni jonkinlaisen pilvenpiirtäjän, mutta kauppakeskus muistutti enemmänkin Sydneyn oopperataloa. Kauppakeskuksen edessä oli suuri vesiallas, joka oli täynnä suihkulähteitä (mutta jotka eivät olleet sillä hetkellä toiminnassa). Valtavaa lasista julkisivua sävyttivät kultaiset yksityiskohdat. Laitureita oli kauppakeskuksen kohdalla useita.

Astelin sisään aulaan, jossa oli valkoinen kivilattia. Joku puolella oli myymälöitä, jotka näkyivät kauppaavan länsimaista luksustavaraa: Hermes, Prada, Saint Laurent. Kävelin eteenpäin, ja vastaan tuli pieni sähköajoneuvo, jolla virkapukuinen mies kyyditsi vierailijoita ympäriinsä ostoskeskuksen käytävillä. Mainoskyltissä mainostettiin suomalaista SuperPark-aktiviteettipuistoa kuudennessa kerroksessa. Kovassa nosteessa aasiassa tuntuu olevan muotibrändi Åland joka on nimestään huolimatta käsittääkseni korealainen. Löysin vahingossa matkailijoille tarkoitetun standin, josta sai lunastaa turistikortin jolla sai joistain tuotteista jopa 30% alennusta. Lisäksi huomautettiin, että matkailijoiden ei tarvitse maksaa tuotteista veroja: alvit saa takaisin maasta lähtiessään.

Toisessa ja kolmannessa kerroksessa oli muutama autokauppa, joissa oli myytävänä Rolls Royceja, Maserateja ja köyhälistölle Toyotia. Toyotan edustaja kertoi kysyttäessä, että autot saatiin ylös jonkinlaisella piilotetulla hissillä. Sitten näin sen aivan Porsche-myymälän yläpuolella: Valtava lasiseinä, johon oli pultattu hohtava valkoinen Applen logo.

Apple Store ICONSIAM oli suunnilleen samanlainen kuin kaikki muutkin applekaupat: kaupungin kalleimpaan liiketilaan oli pakattu kaikki Applen malliston tuotteet ja reilusti myyjiä joilla kaikilla oli punaiset juhlakauden paidat päällään ja joista kaikki puhuivat oikein hyvää englantia. Myymälästä oli myös pääsy ulkosalla olevaan puistoon. Sivuhuomiona on mielenkiintoista, että Thaimaassa on jotakuinkin runsaasti ihmisiä tekemässä sellaista työtä, jota pidettäisiin Suomessa tarpeettomana, liian kalliina tai joka olisi kokonaan automatisoitu. Applekaupan esimerkki tällaisesta oli nainen jolla ei ollut ilmeisesti mitään muuta tekemistä kuin puistoon johtavien lasiovien pyyhkiminen. Kauppakeskuksen vieressä sijaitsivat 70-kerroksinen Magnolia Waterfront Residences sekä 52-kerroksinen Mandarin Oriental Residences, Thaimaan korkein ja 5. korkein rakennus.

Hintataso kaupoissa oli eurooppalainen. Oikeastaan monia tavaroita myytiin euroopassa jopa halvemmalla. Aikani kierreltyäni päädyin kauppakeskuksen yläkerrassa olevaan puistoon, jossa vesi virtasi puroissa ja kaikki oli seesteistä. Siellä oli useita ruokapaikkoja. Ostin pad thain ja maksoin siitä 220 bahtia eli reilusti enemmän kuin katukeittiöstä hankittuna, mutta myös paljon vähemmän kuin pari kerrosta alempana olevan hummeriannoksen hinta (2000 bahtia). Ruoka oli erinomaista, eli rahalle sai vastinetta.

Loppuillasta edellä mainitut suihkulähteet kytkettiin päälle ja alkoi jokseenkin överi valoshow perinteiseen aasialaiseen tapaan. Esitystä oli katsomassa melko paljon ihmisiä, joista suuri osa länkkäreitä.

Kokonaisuudessaan ICONSIAM oli äärimmäisen vaikuttava näky ja jotain mitä Euroopassa ei todennäköisesti koskaan saada aikaiseksi. Se tosin myös pistää miettimään asioita: Täällä sitä vaan osa porukasta tekee 60-tuntista työviikkoa ja asuu pahvilaatikossa ja samaan aikaan toiset ostelevat kullattuja hiustenkuivaajia kauppakeskuksessa, jonka hiilidioksidipäästöt ovat Ruotsia suuremmat.