MBK

perjantaina 7. helmikuuta 2020

Herättyäni lähdin tutkimaan taloni kuntosalia, jossa en ollut aiemmin käynyt. Pääsin sisään maksamalla 30 bahtia. Väkeä oli vähän ja näkymät olivat parkkihallin katolta varsin hyvät.

Lopeteltuani kävin hakemassa repun lokerikosta johon sen jätin, ja havaitsin että tässä paikassahan on ihkaoikea Suomessa valmistettu sauna. Se on valmistettu laudasta ja asennettu parvekkeelle. Ulkonäöstä päätellen se on sata vuotta vanha eikä sitä ole pölykerroksesta päätellen käytetty ihan vähään aikaan, mutta erittäin kulunut sähkökiuas (kytkennät kyseenalaiset) ja kiulu sieltä löytyi. Kiukaan sai päälle ovessa olevasta katkaisijasta. Valokatkaisijaa painettaessa näkyi kerran heikko välähdys, sen jälkeen pimeyttä. Saunomista en yrittänyt paikan ulkoasusta johtuen.

Iltapäivä meni hommia tehdessä. Illan jo pimentyessä päätin käydä MBK-ostoskeskuksessa Siamin BTS-aseman lähellä. Paikan maine elektroniikkamyymälänä on legendaarinen, ja legendoihin kuuluu yleensä myös loppukaneetti ”mutta älä sitten ainakaan osta sieltä mitään”.

Ensinäkemältä paikka muistutti pitkälti muita näkemiäni ostoskeskuksia: ovella ruumiinlämmön mittaava portti sekä vartija, sisällä kaikenlaisia sekalaisia kauppoja ja ravintoloita. Sitten kiipesin neljänteen kerrokseen.

Eteeni avautui kymmeniä, ellei satoja pieniä kioskeja joissa myytiin elektroniikkaa, pääasiassa puhelimia. Merkkejä ja malleja oli paljon, mutta erityisesti Applen tuotteet olivat hyvin edustettuina. Tuomitsin ne kaikki väärennöksiksi saman tien. Kävelin kuitenkin ympäriinsä ja kyselin uteliaisuuttani hintoja.

iPhone 7 kustansi noin 6000-7000 bahtia kunnosta riippuen. Mikään hinta ei kuitenkaan ollut lopullinen eli vertailua muiden myymälöiden kanssa oli vaikea tehdä. Myyjät osasivat kohtalaisesti englantia, ja huutelivat usein perään kaupaten laitteitaan.

Kokeilin useampaa iPhonea, ja hämmästyksekseni ne vaikuttivat oikeilta. Räpläsin asetuksia etsien merkkejä jotka kertoisivat laitteen olevan todellisuudessa halpa viriteltyä Android-käyttöjärjestelmää käyttävä purkkaviritys, mutta mitään sellaista ei tullut testin aikana ilmi. Takakannesta puuttui useammassa laitteessa teksti ”Designed by Apple in California” joka oli epäilyttävää, mutta ohjelmistoista en löytänyt ensimmäistäkään merkkiä väärennyksestä.

Lopulta päädyin siihen lopputulokseen, että nämä todella ovat iPhoneja. Ilmeisesti nämä kioskit ostavat puhelimia joiden yli on ajettu tankilla tms. ja korjaavat ne sitten epäviralliselta vivahtavilla varaosilla ennen kauppaamista eteenpäin. Tulos on useimmiten melko hyvä. Epäilen laitteiden kestävyydessä olevan kuitenkin merkittäviä eroja.

Lähdin kauppakeskuksesta sen sulkeutuessa. Huomionarvoista on, että MBK:n neljännessä kerroksessa oli kioskien vieressä viralliset Huawein ja Samsungin myymälät.