Thumbnail image

2022/10/29

Esipuhe

Lukuaika 3 minuuttia

Käänteinen kulttuurishokki Käänteinen kulttuurishokki tarkoittaa yksilön kokemaa kulttuurishokkia alkuperämaansa kulttuurista. Käänteisen kulttuurishokin tila koetaan, kun yksilö palaa takaisin kotimaahansa sekä edustamaansa kulttuuriin oleskeltuaan toisessa massa ja uppouduttuaan tämän maan kulttuuriin.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/01

Kotiinpaluu

Lukuaika 4 minuuttia

Huonosti nukutun yön jälkeen söin tätini aamiaiseksi valmistaman pekonivoileivän, pyörittelin pari tuntia peukaloitani yrittäen varmistua siitä, etten varmasti ole unohtanut mitään ja lähdin sitten bussilla Arlandaan. Olin valmistautunut siihen, että minulta aletaan kysellä paluulennoista ja hotelleista.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/02

Purkkiananas

Lukuaika 3 minuuttia

Heräsin kello 2:30 aamulla ja purin matkalaukkuni sisällön kaappeihin ja tein internetissä monenlaista selvitystyötä liittyen päivän askareisiin. Aikomuksenani oli käydä kielikoulussa tiedustelemassa kurssien perään. Laitoin myös puhelimeni kuvaamaan aamunkoitosta timelapse-videota. Tein myös sellaisen havainnon, että sängyssäni ei ole sijauspatjaa ollenkaan.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/03

Junailua ja kielikoulua byrokratilassa

Lukuaika 4 minuuttia

Aamulla menin talon katolle katselemaan auringonnousua. Näkymä joka suuntaan oli sanoinkuvaamattoman kaunis ja taivalla lenteli pääskysiä. Ilma oli suorastaan viileää, vain vähän yli 20ºC. Paikalliset muurahaiset olivat kasanneet pieniä rinkulanmuotoisia kekoja kattopuutarhan nurmikoille, ja puutarhassa ei ollut enää puita (mutta pensaat ja muut kasvit olivat yhä jäljellä).

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/04

Turvamiehiä ja TM30

Lukuaika 4 minuuttia

Aamulla menin jälleen talon katolle katselemaan auringonnousua. Yritin myös kuvata auringonnousun timelapse-videolle ylimmältä katolta, mutta yritys ei ollut erityisen onnistunut. Jalustani värisi hieman tuulessa ja se oli liian matala sekä kaukana reunasta, josta syystä suuri osa videostanikin oli talon kattoa.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/05

Uusi urani kasvitieteilijänä

Lukuaika 3 minuuttia

Olin sopinut edellisenä päivänä, että tapaan vanhan KU buddyni tänään. Hänen lempinimensä on Nell (oikea nimi on pidempi ja länsimaalaiselle mahdoton muistaa). Ostimme ruokaa siitä koulun kanttiinista joka oli lähellä uima-allasta, ja menimme sitten hänen laboratorioonsa.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/06

Kiinalainen hot pot

Lukuaika 2 minuuttia

Kiipesin aamulla vaihteeksi katolle auringonnousua heti kun se avattiin kuudelta aamulla. Aamu oli pilvinen, mutta aurinko tuikki silti hieman pilvien raosta. On jotenkin hassua, miten päiväntasaajan pystysuoraa auringonnousua katsoessa voi tuntea planeetan pyörivän allaan.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/07

ICONSIAM

Lukuaika 4 minuuttia

Olin aikonut käydä visiitillä kyseisessä liikelaitoksessa jo pari päivää, mutta asioita tapahtui ja en sitten mennytkään. Tänään ei tullut yllättäviä esteitä, ja päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Tavoitteenani oli kuvata timelapse-video ICONSIAMin toisen kerroksen puistossa applekaupan edessä.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/08

Loi Krathong

Lukuaika 3 minuuttia

Tänään on Loi Krathong. Olen edistynyt thain lukemisessa niin paljon, että osaan lukea sen thainkielisen nimen: ลอยกระทง. L-O-J (joka lausutaan I:nä tavun lopussa) (G)K-R-A T(H)-(vokaalia ei merkitty jolloin vokaali on O)-NG.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/09

Shoppailua

Lukuaika 4 minuuttia

Olen lähdössä vuorelle vaeltamaan. Ken lähtee vuorelle vaeltamaan, tarvitsee vuorellevaellustarvikkeita. Minulla ei ole vuorellevaellustarvikkeita. Looginen johtopäätös on, että minun on hankittava vuorellevaellustarvikkeita. Päätin siis vierailla paikoissa, joista saa vuorellevaellustarvikkeita rahaa vastaan.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/10

Urheilua

Lukuaika 5 minuuttia

Saapumisestani alkaen liikunnallisuudesssani on tapahtunut seuraavat muutokset: Kulutettujen kaloreiden määrä on lähes viisinkertaistunut, käytän seisoen lähes kolme kertaa enemmän aikaa ja ottamieni askeleiden määrä on nelinkertaistunut samoin kuin päivittäinen kävelymatkani sekä kiivettyjen portaiden määrä.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/11

Vituttaa rahanmeno

Lukuaika 6 minuuttia

Edellisiltana tekemäni reppututkimus paljasti seuraavat asiat: Patagonian reppuja ei mitä todennäköisimmin ole Thaimaassa saatavilla. Arc’teryxin reppuja ei mitä todennäköisimmin ole Thaimaassa saatavilla. Ospreyn reppuja on Thaimaassa saatavilla. Osprey valmistaa oikein hyviä reppuja.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/12

Chatuchak

Lukuaika 3 minuuttia

Tänä aamuna havaitsin, että olin ottanut reppuni mallista väärin vaarin. Hankkimaani mallia ei todellisuudessa myydä Euroopassa merkittävästi halvemmalla. En itse asiassa edes tiedä, saako sitä Euroopasta ollenkaan. On nimittäin ainakin kaksi tai kolme Ospreyn valmistamaa reppua, joiden kaikkien nimi on Farpoint 55.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/13

Suuntaamme etelään

Lukuaika 4 minuuttia

Vuoristovaelluksemme ensimmäinen etappi on Nakhon Si Thammarat kuusisataa kilometriä Bangkokista etelään. Sinne pääsemme yöbussilla. Tarkoituksenamme on viettää vuorella kolme päivää ja kaksi yötä. Ei Tähtiporttia tänä aamuna. Pakkasin uuteen reppuuni tarpeellisina pitämiäni tavaroita, lähinnä vaatteita jotka laitoin vesitiiviisiin pusseihin varmuuden vuoksi.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/14

Khao Luangin iilimatometsä

Lukuaika 8 minuuttia

Nell tökkäsi minut bussissa hereille siitä puoliunesta, jossa olin ollut. Otettuani silmälaput pois rekisteröin tilanteen jokseenkin välittömästi: Olimme saapuneet määränpäähän ja pysähtyneet pysäkille. Varusteeni olivat hiukan hujan hajan ja minulta kesti puolisen minuuttia saada ne kokoon ja vaelluskengät jalkaani.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/15

Tappio luonnonvoimille

Lukuaika 5 minuuttia

Pääasiallinen syy sille, miksen pidä retkeilystä on, että en saa nukutuksi kylmyyden vuoksi. Mikään ei ollut sen suhteen muuttunut, vaikka olimmekin (sub)tropiikissa ja minulla oli makuupussissa reilusti vaatteita päällä. En nukkunut yöllä, tai sitten uneni oli niin kevyttä että kuvittelin yhä olevani hereillä.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/16

Nakhon Si Thammarat

Lukuaika 3 minuuttia

Heräsin aamulla yllättävän varhain, kahdeksan aikaan. Jalkoihini ei ollut sattunut eilen, mutta nyt pystyin hädin tuskin kävelemään ja sama päti matkatovereihini. Yöllä oli satanut vettä, joka tarkoitti että ulos jättämämme sandaalit olivat märät.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/17

Saunapäivä

Lukuaika 4 minuuttia

Bussi saapui Bangkokiin vähän kuuden jälkeen. Jäimme pois Mo Chitin bussiasemalla ja lähdimme taksilla yliopistolle, jonne Nell ja Näni jättivät keräämänsä kasvinäytteet. Sitten taksi ajoi meidät yksitellen jokaisen kotiin. Jalkojani kivisti armottomasti.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/18

Vapaapäivä

Lukuaika 1 minuutti

En tehnyt koko päivänä mitään muuta kuin kirjoitin, pesin pyykkiä, pelasin pelejä ja kuuntelin äänikirjoja. Sain myös hienon timelapse-videon aikaiseksi. Paras tähän mennessä Kattovartija tarkastaa yhä kaikkien katolla kulkevien henkilöllisyydet ja kirjaa tiedot ylös jotain tarkoitusta varten.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/19

Varavirtalähde

Lukuaika 3 minuuttia

Tästä päivästä oli hyvää vauhtia tulossa samanlainen kuin edellisestä, kunnes iltapäivästä päätin lähteä etsimään uutta varavirtalähdettä Central Ladpraosta metsään menettämäni tilalle. Päätin hankintani maksimikapasiteetiksi 20 000 mAh, koska se oli suurin jonka saisi viedä lentokoneeseen, tai näin ainakin kuvittelin.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/20

Amornphan

Lukuaika 3 minuuttia

Tälle päivälle oli kaksi tavoitetta: ostaa limettejä ja käydä parturissa. Miksikö limettejä? Koska uusi kantapaikkani paistetulle riisille ei tarjoa riittävästi limettimehua annoksensa kanssa, vaikka sapuska onkin muuten hyvää. Aamuisen tähtiportinkatsomisen jälkeen suuntasin yliopistolle aikomuksenani käydä siellä parturissa.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/21

Byrokratilan kaikkein pyhimmässä

Lukuaika 5 minuuttia

Heräsin aamulla kello 7 ilman herätyskelloa. Menin katsomaan tähtiporttia kuntosalille, ja havaitsin, että joko jalkalihakseni olivat vahvistuneet tai sitten sydämeni oli heikentynyt, koska pystyin pitämään yllä korkeampaa pulssia kuin aikaisempien harjoitusten aikana.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/22

Biljardia ja Union Mall

Lukuaika 2 minuuttia

Aamulla kaksi jaksoa tähtiporttia, sen jälkeen kirjoittamista ja lisäksi tämä sivusto kaipasi vähän viilausta. Nyt bannerikuvat ovat klikattavissa suuremmiksi ja kuvien prosessointia on parannettu. Kävin myös 7-Elevenissä, jossa kohtasin kommunikaatiohaasteen. Poimin hyllystä voileivän, yhden jääkaappikylmän valmisaterian sekä kaksi pakasteateriaa aikomuksenani syödä jääkaappiateria ja voileipä välittömästi.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/23

Äänekäs illallinen

Lukuaika 3 minuuttia

Sääsovellukseni ilmoitti aamulla sadevaroituksesta. Kokeilin aamulla tähtiportin katsomisen yhteydessä kuntosalillani nk. ellipsilaitetta tai crosstraineria. Se oli melkoisen intensiivinen. En saa toistaiseksi kuntopyörällä pulssiani yli sadankolmenkymmenen ennen kuin lihasten rajat tulevat vastaan, mutta tuolla vehkeellä se nousee vaikka sataankuuteenkymmeneen.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/24

Cyberpunk 2565

Lukuaika 5 minuuttia

Kielikouluihminen oli pitänyt erittäin tärkeänä sitä, että saapuisin tänä aamuna paikalle nimenomaan kello 12 ja olisi hyvin tärkeää olla paikalla tasan puoliltapäivin tapaamassa opetusministeriön virkailijoita. Jahka sain korjattua luuni sängystä suuntasin koululle BTS:llä.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/25

Verkkokauppaa ja ukkosta

Lukuaika 2 minuuttia

Katsoin aamulla tähtiporttia. Sitten jatkoin edellisen päivänä aloittamaani lamppututkimusta. Jonkinlainen lamppu tulisi todellakin tarpeeseen, koska se tänne kuskattu halpistaskulamppu on näköjään kokonaan hajonnut. Koitin vaihtaa pariston, ja se pysyi ankarasta kytkimenkliksuttelusta huolimatta pimeänä.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/26

Ciela Sripatumin haikarat

Lukuaika 3 minuuttia

Katsoin aamulla tähtiporttia ja pohdin, että olenkohan kaiken tämän tähtiportinkatsomisen jälkeen yhtään paremmassa kunnossa kuin ennen sitä. Mistä sen tietää? Lihaksia ainakin särkee treenatessa aina ihan samaan tapaan. Kävin tämän jälkeen muuten vaan katolla kävelemässä ja kas: rakennuksen ympärillä lensi kaksi hyvin suurta lintua.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/27

Kuninkaallinen ilmailumuseo

Lukuaika 2 minuuttia

Aamulla ollessani menossa katsomaan tähtiporttia näin katolla hienon etanan. Tähtiportinkatsomisen jälkeen päätin torjua mökkihöperyyttäni käymällä kuninkaallisessa ilmavoimamuseossa, jota skotti oli suositellut ja jonne pääsee helposti BTS:llä. Museoon on vapaa pääsy.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/28

Eka koulupäivä (vol. 2)

Lukuaika 4 minuuttia

Aamulla ollessani menossa katsomaan tähtiporttia näin katolla kaksi hienoa etanaa, samanlaisia kuin eilen. Yritin kirjoittaa jonkin verran ja sitten lähdin kielikoululle arvellen matkassa kestävän 45 minuttia. Siinä kului kuitenkin vain noin 30 minuuttia, mikä on ihan mukavaa.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/29

Kiinalainen taskulamppu

Lukuaika 3 minuuttia

Päivä alkoi jokseenkin samoin kuin eilen. Tähtiportin katsomisen jälkeen kävin vaa’alla ja havaitsin laihtuneeni muutaman kilon. Varasin aikaa kielikoululle saapumiseen hieman vähemmän ja ehdin silti paikalle mainiosti. Minun tulee lähteä huoneestani näemmä noin kello 12:10 ehtiäkseni hyvissä ajoin perille.

Lisää →
Thumbnail image

2022/11/30

Katossa reikä, eikä!

Lukuaika 3 minuuttia

Aamu meni kuten yleensä. Kertailin sanastoa junamatkan aikana. Tunnilla ei kerrattu enää vokaaliäänteitä, vaan keskityttiin esimerkkilauseiden lausumiseen ja keskustelujen harjoittelemiseen parin kanssa. Olen nyt saanut tarkennettua osallistujien kansallisuuksia sen verran, että yksi kiinalaisiksi luulemistani on korealainen ja tämän lisäksi kiinatar, jonka vieressä istun on opiskellut Koreassa.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/01

Pätäkkämatematiikkaa

Lukuaika 3 minuuttia

Minulle mahdollisesti kaikkein useimmin esitetty kysymys on mitä Thaimaassa asuminen maksaa? Olen nyt kirjannut pieteetillä ylös menoni kuukauden ajan, ja voin vihdoin vastata kysymykseen. Tässä kuussa olen kuluttanut seuraavasti: Vuokra ja sen maksamisen kulut ฿14950 Puhelinliittymä ฿880 Sähkö ฿701 Ruokakaupat ฿2782 Ravintolat ฿6958 Kaiken kaikkiaan näihin menoihin on kulunut ฿26271 eli nykykurssilla noin 718€.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/02

Kanikorttipalkinto­pisteohjelmasovellus

Lukuaika 3 minuuttia

Aamutoimista ei mitään uutta, lukuunottamatta sitä että jostakin syystä eilen ja tänään olen niin hengästynyt käyttäessäni ellipsilaitetta, että keuhkoista tuntuu loppuvan kapasiteetti. Minua ei siis rajoita lihasten särky vaan hengityselimistön kunto, tai siltä se ainakin tuntuu.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/03

Wat Arun

Lukuaika 3 minuuttia

Tänään olin päättänyt käydä skotin kanssa Wat Arunissa, aamunkoiton temppelissä, koska se on yksi Bangkokin tunnetuimmista nähtävyyksistä ja sen kuva on kymmenen bahtin kolikossa. En ole koskaan aiemmin käynyt siellä.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/04

Khu Khot

Lukuaika 5 minuuttia

Nukuin jälleen vähän huonosti. Koska en ollut ehtinyt eilen harrastamaan kuntoilua laisinkaan, päätin harrastaa sitä tänään kahden tähtiporttijakson edestä. Kyllä näin on. Tuskin uskon itsekään sitä todeksi, mutta näin tapahtui. Havaitsin myös selkeitä kehittymisen merkkejä: poljin kuntopyörällä suurimman osan ajasta vastustasolla yhdeksän ilman mitään ongelmia, kun aloittaessani suurin vastus, jota kykenin käyttämään oli kuusi.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/05

Thaimaalainen isänpäivä

Lukuaika 1 minuutti

Tänään on edesmenneen kuningas Bhumibolin (1927 - 2016) syntymäpäivä. Koska hän oli kansan isä, tänään on myös isänpäivä ja kansallispäivä. Koulua oli kuitenkin normaalisti. Viimeksi olimme puhuneet juomasta, tänään puhuttiin ruuasta.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/06

En juhli

Lukuaika 4 minuuttia

Tänään on Suomen itsenäisyyspäivä. Se siitä aiheesta. Muissa uutisissa tänään: heräsin aamulla kello 6:30 ja lähdin maahanmuuttovirastoon istumaan. Toiveenani oli päästä pois ennen lounastaukoa, jotta ehtisin kielikouluun. Enpäs muista, koska olisin viimeksi ollut näin innokas koululainen.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/07

Pankkipäivä

Lukuaika 4 minuuttia

Koulussa jatkettiin tänään sijainneista ja reittiohjeista. Kysyin saksalaiselta, kuinka kauan hän on ollut ohjelmistoalalla. 23 vuotta. Koska kaveri ei näytä päivääkään yli 28-vuotiaalta, kysyin että missä iässä hän aloitti. Hän vastasi, että 17-vuotiaana.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/09

Hua Hin

Lukuaika 2 minuuttia

Saksalainen on poistunut keskuudestamme, eikä ole enää palaamassa kielikouluun. Ikävää, mutta ymmärrettävää. Kielikoulun jälkeen suuntasin Ekkamain bussiasemalle ja nousin skotin, hänen ystävättärensä ja erittäin hyvää englantia puhuvan thaimaalaisen kaverinsa kanssa minibussiin.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/10

Kesämopolla Pran Buriin

Lukuaika 4 minuuttia

Heräsimme liian aikaisin ja en ollut varma siitä, olinko nukkunut yhtään. Aiemmin tehdyn suunnitelman mukaisesti päätimme vuokrata kaksi skootteria ja lähteä käymään jossakin. Pohdimme sopivaa kohdetta jonkin aikaa, ja lopulta kohteeksi valikoitui Pran Burin metsä.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/11

Kultainen hiekkaranta

Lukuaika 2 minuuttia

Havahduin aamulla kevyestä unesta siihen, että ilmastointi lakkasi toimimasta. Ajattelin, että kyseessä saattaisi olla jonkinlainen energiansäästösyistä tapahtuva aikakatkaisu ja minun tulisi käynnistää laite uudestaan. En kuitenkaan jaksanut nousta unenpöpperössäni ylös sitä tekemään.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/13

Urheilukohtaamisia

Lukuaika 2 minuuttia

Tänään aamulla havaitsin tähtiporttia katsoessani, että oikea polveni alkoi särkeä rasituksessa. Jossakin macho-mielenhäiriössä tein silti harjoitukset loppuun. Perjantaina alkavaa vuoristovaellusta ajatellen havainto ei ollut erityisen mieltä ylentävä. Lähdin kielikouluun tavalliseen tapaan noin kello 12:16 lähtevällä junalla.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/14

Minä vahingossa lepakon

Lukuaika 3 minuuttia

Aamusta kävin kuntosalilla, mutta en katsonut tähtiporttia. Koska polvessa oli eilen ilmennyt kipua, päätin treenata tänään pelkästään käsiäni ja sitä ei voi tehdä, jos katsoo samalla tähtiporttia. Treeni oli vähän laiskanpulskeaa, mutta tulipahan tehtyä jotain.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/15

Neljätoista tuntia bussissa

Lukuaika 2 minuuttia

Asuntooni saapunut tarkastaja tuli paikalle kokonaisen tunnin myöhässä, eli en saanut mitään aikaan ennen kouluun lähtöä. En tullut tästä hyvälle tuulelle. Tähtiportinkin jätin katsomatta, koska polveni oli yhä kyseenalaisessa tilassa ja ylävartalo muuten vain harjoituksesta kipeä.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/16

Se on täynnä tähtiä!

Lukuaika 3 minuuttia

Aamu valkeni. Nukkumisyritykseni olivat saaneet niskani kipeäksi eikä minulla ollut riittävästi jalkatilaa, vaan polveni osuivat edellä olevaan istuimeen, jos en pitänyt niitä käytävällä. Skotilla ei ollut samaa ongelmaa, koska vaikka olemme täsmälleen samanpituiset niin hänellä on pidempi torso ja lyhyemmät jalat.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/17

Doi Pui Luang

Lukuaika 5 minuuttia

Olin väärässä nukkumisen suhteen. Jostain syystä sain kuin saikin nukutuksi muutamia tunteja syvää unta, ennen kuin minulle tuli kylmä ja heräsin neljältä aamuyöstä. Otin toisenkin lämpöpeiton käyttööni ja levitin sen päälleni.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/18

Pilvestä Bangkokiin

Lukuaika 2 minuuttia

Aamulla heräsin parin kertaan siihen, että skotti teki jonkin liikkeen, mutta hän vakuutti kysyttäessä olevansa kunnossa. Nousin teltasta joskus seitsemän aikaan jättäen skotin nukkumaan. Kaikkialla oli harmaata: olimme pilven sisällä. Menin kantajien sytyttämän nuotion ääreen lämmittelemään ja minulle tarjoiltiin kaakaota.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/19

Farangia koijataan, farangia pumpataan

Lukuaika 2 minuuttia

Lämpötila oli vajonnut alle kahteenkymmeneen asteeseen yöllä, eikä noussut päivälläkään kuin kahteenkymmeneenviiteen. Siaminlahdella oli ollut ankara myrsky, ja yksi kuninkaallisen laivaston korveteista oli mennyt merenpohjaan vieden mukanaan useita merimiehiä. Havaitsin tänään, että kielikoulun ensimmäisestä kurssista oli jäljellä enää pari päivää.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/20

Lentävä skotlantilainen

Lukuaika 3 minuuttia

Skotti lähtee takaisin skotlantiin huomisaamuna. Treenattuani molemmat polveni lievästi kipeiksi lähdin centralwOrldiin etsimään skotille läksiäislahjaa. Löysin hänelle sopivan kirjan, mutta paketointivälineistön löytäminen oli vaikeampaa. Lopulta etsiskelyni päättyi osin tuloksettomana, ja tänään olin sen vuoksi ensimmäistä kertaa myöhässä thai-tunnilta.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/23

Bang Na

Lukuaika 6 minuuttia

Kävin eilen pelaamassa sulkapalloa kiinattaren kanssa, ja hän oli aika hyvä. Onnistuin kuitenkin yllättämään hänet muutaman kerran varsin nautinnollisesti erään suomalaisen pankkiirikaverini suosimilla erittäin ärsyttävillä net drop -lyönneillä. Samalla tuli keskusteltua maiden koulutusjärjestelmien eroista.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/25

Joulupäivä

Lukuaika 2 minuuttia

Heräsin aamulla kello 9:30, heitin läjän vaatteita isoon reppuuni ja lähdin sitten kämpästäni Ratchayothiniin. Siellä on BTS-asema, pieni kauppakeskus ja iso elokuvateatteri. Katsoimme Faan kanssa Avatar kakkosen. Elokuvaa edelsi 35 minuuttia mainoksia ja kuninkaanylistyshymni, jonka aikana noin kaksi kolmannesfa katsojista piti tavoista poiketen perseensä visusti penkissä.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/26

Siaminlahden laineilla

Lukuaika 6 minuuttia

Koska tämä jäi eilen eksplisiittisesti mainitsematta, niin tiedotettakoon nyt seuraavasti: Matkani määränpää on Koh Tao (Kilpikonnasaari). Tarkoitus: suorittaa sukelluslisenssi ja harjoitella mopolla ajamista paikassa, joka on rauhallisempi kuin Bangkok. Bussi pysähtyi kahdelta yöllä kokonaiseksi tunniksi johonkin taukopaikkaan, jossa myytiin jotain välipalaa.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/27

Sisävesisukellusharjoitus

Lukuaika 2 minuuttia

Olin aikonut käydä aamulla syömässä aamiaista jossain, mutta en ehtinyt. Menin suoraan sukelluspuotiin ja maksoin kurssini. Sitten minut komennettiinkin jo välinevarastolle valikoimaan märkäpukua, liiviä ja räpylöitä. Ensimmäinen sovittamani malli sopi kaikissa tapauksissa, syynä todennäköisesti sukelluksenopettajani (jämäkän oloinen keski-ikäinen nainen) mittava varusteenvalikointikokemus.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/29

Avovesisukeltaja

Lukuaika 5 minuuttia

Merkittävä osa eilispäivästä kului farangeilla lastatussa sukelluspaatissa ja sen jälkeen merenpohjassa. Zlata ei epäröi antaa huutia, jos joku säilyttää sukelluslasejaan väärässä paikassa, ui liian nopeasti, testaa sukellusliivinsä puuttellisesti tai luoja paratkoon ottaa regulaattorin pois suustaan väärään aikaan.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/30

Slava Ukraini

Lukuaika 3 minuuttia

Taas laiturilla 7:45. John oli tapojensa vastaisesti myöhässä, ja kertoi syyksi, että hän oli väliaikaisesti kadottanut puhelimensa. Tällä kertaa laiturissa oli ensimmäisenä kiinni kuninkaallisen laivaston harmaa partioalus. Kävelimme muina miehinä sen kannelle vähän keulatykin edestä ja hyppäsimme siitä seuraavaan alukseen.

Lisää →
Thumbnail image

2022/12/31

Uudeksivuodeksi kotiin

Lukuaika 3 minuuttia

Emme päässeet lauttaan ajallaan. Meille tiedotettiin, että se on puoli tuntia myöhässä. Lopulta tunnin odottelun jälkeen lähdimme liikkeelle. En ollut jaksanut suojautua auringolta, joka osoittautui virheliikkeeksi. Minä katamaraanin katolla auringonpaisteessa Laivassa oli hyvää aikaa kuunnella poppia ja pohtia asioita.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/03

Pätäkkämatematiikkaa, osa II

Lukuaika 3 minuuttia

Olen levännyt viimeiset pari päivää kotona. Oikea korvani on hieman sukelluksesta kipeä. Tähtiporttia olen katsonut maltilla. Eilen kävin Tesco Lotuksessa (jonka nimi ei muuten oikeastaan ole enää Tesco Lotus omistajanvaihdoksen myötä, vaan pelkkä Lotus’s).

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/04

Uudelle tasolle

Lukuaika 2 minuuttia

Aamulla katsoin herättyäni tähtiporttia, söin pakasteaterian ja lähdin sitten kielikoululle kakkostason ensimmäiselle oppitunnille. Luokassa oli tunnin alkaessa kolme oppilasta: minä, yksi aiemman kurssin kiinalaisista ja tuntematon englantilainen joka kertoi suorittaneensa ykköskurssin ennen koronaa.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/05

Tavallinen tapahtumaköyhä päivä

Lukuaika 3 minuuttia

Havahduin aamulla kahteen asiaan. Ensiksi, olin herännyt verraten myöhään. Toiseksi, en löytänyt kehostani sellaista lihasta joka ei olisi tähtiportinkatsomisen jäljiltä kipeä. Päätin siis jatkaa eilistä Minecraft-peliäni. Minecraftin pelaamisen aloittaminen on minulle sinänsä vaikeaa, että minun on hyvin vaikea löytää sellaista karttaa, josta pitäisin.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/06

Kaksi kättä hississä

Lukuaika 3 minuuttia

Havaitsin BTS:ssä jättäneeni iPadini kynän kotiin. Se siitä edistyneestä oppimisteknologiasta sitten. Kielikoulu sijaitsee Mahatun Plaza -toimistorakennuksen kymmenennessä kerroksessa. Siinä on kahdeksantoista kerrosta (tai siis seitsemäntoista, koska kolmastoista puuttuu) ja liian vähän hissejä.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/07

Sulkapalloa kiinalaisten kanssa

Lukuaika 5 minuuttia

Päivän urheiluharjoituksena toimi sulkpallon pelaaminen. Kiinatar oli kutsunut mukaan pari kaveriaan, ja ehdotti ensin erästä sulkapallokenttää kaupungin toisella puolella. Sinne menemisessä olisi kuitenkin kestänyt kaksi tuntia, joten ilmaisin vastahakoisuuteni. Lopulta menimme toiselle kentälle, joka oli hieman lähempänä.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/08

Puistossa

Lukuaika 4 minuuttia

Heräsin jälleen kaikki lihakset kipeinä. Päätin silti noudattaa aiemmin laatimaani suunnitelmaa: sen sijaan että pelaisin tänään koko päivän Minecraftia kotona, päätin pelata sitä puistossa. Jahka olin saanut kirjoitushommat valmiiksi, lähdin kohti Chatuchakin puistoa.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/11

Läksyjä

Lukuaika 2 minuuttia

Viimeiset pari päivää ovat kuluneet jokseenkin tapahtumaköyhissä merkeissä. En ole tehnyt juuri mitään, edes katsonut tähtiporttia, koska polveni vaikuttaa kipeytyvän aina, jos rasitan sitä tähtiportin katsomisella. Yritän lepuuttaa sitä. Kavereita olen nähnyt pari kertaa ja käynyt koulussa.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/12

Vaalimainos

Lukuaika 3 minuuttia

Puolet luokastamme oli tänään myöhässä, koska BTS:n Silom-linjalla oli ollut jonkin sortin tukos, josta syystä junat eivät liikkuneet normaalisti. Itse matkustan pelkästään Sukhumvit-linjalla, eikä siellä ollut kummempia ongelmia. Koulussa puhuttiin tänään thaiksi Thaimaan osoitejärjestelmästä.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/14

Lähes Malesiassa

Lukuaika 5 minuuttia

Terrrrrrrrveisiä Yalan provinssista! Nell vie meidät tällä kertaa Thaimaan eteläisimpään provinssiin lähelle Malesian rajaa. Matkaa on yli tuhat kilometriä, joten tällä kertaa turvaudumme kulkuvälineenä lentokoneeseen. Reissun tarkoitus on kerätä kasveja. Yalan provinssin asukkaista noin 80% on muslimeja ja provinssi on tunnettu trooppisesta ilmastostaan, sademetsistään ja islamisti­jihadisti­salafisti­separatisti­terroristeistaan, jotka räjäyttelevät kouluja ja poliisiasemia aina silloin tällöin yrittäessään perustaa alueelle kalifaattia.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/15

Where no Finn has gone before

Lukuaika 6 minuuttia

Heräsin aamulla 4:55. Yritin mennä uudestaan nukkumaan, ja onnistuin osittain kunnes viereisestä moskeijasta kantautui sangen äänekkäältä vivahtava adhaan joskus aamukuuden tienoilla. Samoihin aikoihin pihan kukot alkoivat kiekua taukoamatta, ja nukkumisesta ei tullut sen jälkeen mitään.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/16

En voi hyvin

Lukuaika 4 minuuttia

Havahduin yöllä kovaan kurkkukipuun ja siihen, että minua paleli. Sammutin ilmastoinnin ja mittasin kuumeen: 38,5°C. Yö kului nukkuessa tunti-puolitoista kerrallaan, eikä oloni ollut ollenkaan mukava. Alkoi tuntua siltä, että en pääse univelastani varmaan koskaan eroon.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/18

Voin huonosti

Lukuaika 2 minuuttia

On jokseenkin vaikea muistaa, mitä olen tehnyt viimeiset kaksi päivää tai missä järjestyksessä, koska aika on kulunut parin tunnin nukkumis- ja valvomisjaksoissa. Pääasiallinen huoleni on tällä hetkellä se, että pystynkö jatkamaan kielikurssin suorittamista.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/19

Voin kehnosti

Lukuaika 2 minuuttia

Nukuin yön kahdessa osassa kahdeksan osan sijaan, joka oli hyvin positiivista edistystä. Räkätautia on tosin yhä jäljellä. Läheiseni eri puolella maailmaa ovat etädiagnosoineet sairauteni syyksi monenlaista aina koronaviruksesta malarialoiseen, mikä on tietysti mitä hurmaavinta huolenpitoa.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/20

Voin kelvollisesti

Lukuaika 2 minuuttia

Heräsin kuudelta, kirjoitin, opettelin thaita ja mesosin internetfoorumeilla noin kymmeneen asti. Sitten lipsahti sekakäytön puolelle, kun otin kurkkutabletin, ibuprofeenipillerin ja join kupillisen paikallista Mucomyst-versiota. Vointini oli tässä vaiheessa oikeinkin hyvä. Olin nukkunut varsin vähän ja ajattelin ottaa nokoset ennen kielikouluun lähtöä.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/23

Ilmanala

Lukuaika 2 minuuttia

Ainoa jäljellä oleva oireeni on köhä ja nenän vähäinen vuotaminen. Ja kieli on kipeä, mutta se nyt on kipeä ihan muuten vaan aina silloin tällöin. Koska ilmanlaatu on seuraavat pari kuukautta jokseenkin perseestä, aloin aamulla pohtia, että tulisiko minun hankkia kotiini jonkinlainen ilmanpuhdistin.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/24

Jäniksen vuosi

Lukuaika 2 minuuttia

Lähdin kotoa normaalin aikataulun mukaan. Noustuani junan kyytiin havaitsin sen olevan tapetoitu jonkin jonkin aasialaisen poikabändin mainoksilla. Laitan ne tähän ilman mitään erityistä syytä. Mainos Toinen mainos Päätin käydä tänään Bangkokin kiinalaiskaupunginosassa ihan vaan siksi, että en ollut ikinä ennen käynyt siellä.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/27

Vielä on köhää jäljellä

Lukuaika 2 minuuttia

Olen palautunut täysin normaalitilaan pientä köhää lukuunottamatta. Kielikurssin kakkososaa on jäljellä kaksi päivää. En ole tyytyväinen siihen prosenttiin, jolla olen kurssilla käsiteltyjä sanoja oppinut. Minun on kuitenkin myönnettävä, että se, mitä on opittu on iskostunut hyvin syvälle selkärankaan ja olen alkanut jopa jossain määrin ajattelemaan thaiksi, tosin vain mitä yksinkertaisimpia asioita.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/29

Chatuchakin lemmikkimarkkinat

Lukuaika 2 minuuttia

Juuri kun pääsin valittamasta pilvisestä säästä on se muuttunut paljon aurinkoisemmaksi. Pelasin jälleen eilen sulkapalloa kiinalaisten kanssa, ja heidän määränsä oli kasvanut kolmesta viiteen. Olin vaarassa joutua syömään kiinalaista hot pottia toista kertaa tällä viikolla (hinta kirjaimellisesti kymmenkertainen thai-annoksiin verrattuna eikä mikään suoranainen makuelämys, vaikka sen alas saankin) mutta onnistuin onnekkaan sattuman kautta eksyttämään kiinalaiset Chinatownin liikennekaaoksessa.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/30

Paluu Iconsiamiin

Lukuaika 2 minuuttia

Toiseksi viimeinen koulupäivä tasolla 2. Opettaja kysyi, että haluammeko tulla huomenna kertaamaan. Kaikki neljä halusivat. Aamukurssin kymmenestä oppilaasta kukaan ei kuulemma halunnut. Olen varma, että kertaaminen tulee tarpeeseen, etenkin koska jatkan tasolle kolme.

Lisää →
Thumbnail image

2023/01/31

Kalsarit

Lukuaika 2 minuuttia

Aivan ensimmäiseksi kiitokset sponsorilleni. Katsoin aamulla jonkin aikaa tähtiporttia ja sain puhelimeeni viestin, jonka mukaan olin saanut paketin. Arvelin sen olevan Leatherman, jonka olin päättänyt kuukausien vatuloinnin jälkeen hankkia vähän aikaa sitten.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/01

Taso kolme

Lukuaika 2 minuuttia

Uusi taso, uusi opettaja. Koska luokassamme on vain kolme oppilasta, olemme kaikkein pienimmässä nurkkahuoneessa. Jostain syystä aamun oppitunnit ovat täynnä, mutta iltapäiväkursseille ei tule vapaaehtoisesti kukaan. Yksilöllisempi opetus ei toisaalta ole haitaksi, ja iltapäiväkurssin voisi valita pelkästään sen takia.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/02

Makuupussinmetsästyskauden avaus

Lukuaika 2 minuuttia

Aamulla katsoin tähtiporttia, prokrastinoin ja pesin pyykkiä. Kielikoulun korealainen jatkoi tänään varsin tarinointiaan selittämällä olevansa 41-vuotias. Hän näyttää arviolta 20-vuotiaalta. Vaikutti siltä, että hän oli edellisen kuukauden Koreassa vietettyään unohtanut merkittävän määrän varsin olennaisia thain kielen perussanoja.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/03

Makuu­pussin­metsästys­kausi, päivä II

Lukuaika 3 minuuttia

Olin Googlannut eilen illalla armottomasti etsien ulkoiluvarustemyymälöitä. Olin löytänyt useita potentiaalisia makuupussikauppiaita, mukaan lukien kiintoisan japanilaisvalmistajan Snow Peakin jälleenmyyjän. Makuupussinmetsästyskausi jatkui aamulla sillä, että hankin keräämilläni kanikorttibonuspisteillä kymmenen ilmaista matkaa ja suuntasin tutkimaan kyseisiä myymälöitä.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/04

Makuu­pussin­metsästys­kausi, päivä III

Lukuaika 3 minuuttia

Infernaalisen googlaamisen jälkeen löysin vielä kolme kauppaa, joissa halusin käydä. Ensin menin taksilla thanon Lat Phraolla sijaitsevaan kauppaan (liikenneruuhka oli kamala), jossa oli kohtuullisen laaja valikoima monenlaista tavaraa kuten kalastusvälineitä ja suomalaisia komposiittikuksia.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/07

Viisumipidennys ja Kasetsartin markkinat

Lukuaika 3 minuuttia

Sunnuntaina tuli kärsittyä kunnon investointikrapulasta, kun aloin tapojeni mukaan harkita makuupussihankintaani uudestaan jälkikäteen. Päätin jopa lähteä yrittämään sen palauttamista, mutta sitten kyllästyin asian vatvomiseen. Olisin täysin samassa tilassa riippumatta siitä, millaisen makuupussin olisin ostanut.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/08

Bang Sue

Lukuaika 2 minuuttia

Pakkasin aamulla tavarat reppuun, siivoilin vähän ja lähdin kielikouluun. Koulussa sujui paremmin kuin eilen. Kiinalainen on huomenna paikalla yksin ja saa puhua thaita itsekseen kolme tuntia, kuten hänelle humoristisesti huomautimme.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/09

Valmistaudumme vuorenvaltaukseen

Lukuaika 3 minuuttia

En saanut nukuttua junassa. Arvelisin tähän olevan pääasiassa kaksi syytä. Ensiksi, olin aivan junanvaunun oven vieressä ja aina kun joku avasi sen, kantautui vaunuun ulkoa kamala metakka. Kuvittelisin, että ikkunan avaaminen lentokoneessa kuulostaisi suunnilleen samalta.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/10

Rytökärppien yö

Lukuaika 6 minuuttia

Hätkähdin hereille kello 7:08, kun Nell paukutti mökkini oveen. Koko lössi oli ulkona täysissä pukeissa, ja nyt pitäisi kuulemma lähteä markkinoille. Muistaakseni eilen oli kuitenkin puhuttu, että lähtö olisi kello 8 ja herätä tulisi 7:30.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/11

Laskeutuminen

Lukuaika 3 minuuttia

Heräsin, kun metsänvartija alkoi huudella jotain makuupussini vieressä. Makuupussin huppu oli silmilläni, mutta ilmeisesti oli aamu. En muista nukkuneeni, mutta aika kului niin nopeasti, että olin varma, että näin oli tapahtunut.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/12

Buddhalainen perinneseremonia

Lukuaika 4 minuuttia

Nell oli uhannut lähteä aamulla markkinoille taas kello 8, mutta sen sijaan nukuimme/nuokuimme huoneessamme kymmeneen asti ja lähdimme liikkeelle vasta puoliltapäivin. Pyöräilimme samaan paikkaan, jossa olimme edellisenä päivänä käyneet. Käynnissä oli markkinoiden lisäksi jonkinlainen festivaali.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/15

Yleispätevästä sarjaportista terävä­piirto­multimedia­rajapintaan

Lukuaika 3 minuuttia

Tänään on satanut jokseenkin rankasti vettä koko päivän. Ilmanlaatu on parantunut jonkin verran, eikä Bangkok ole enää maailman neljänneksi saastunein kaupunki. Nukuin liian vähän, koska etsin viime yönä lentoja eri paikkoihin puoli yötä.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/17

Takaisin terroristi­provinssiin

Lukuaika 2 minuuttia

Terrrrrvetuloa matkalle Narathiwatin provinssiin lähelle Malesian rajaa! Kuten aiemmin vierailemani Yalan, Songkhlan ja Pattanin provinssit, Yala on tunnettu villistä luonnostaan sekä islamistisalafistiekstremisti­terroristijihadisteistaan, josta syystä alueelle menemistä tulee ehdottomasti välttää. Matkustamme yöjunalla.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/18

Hala-Balan luonnontutkimusasema

Lukuaika 4 minuuttia

Sain nukuttua uudessa nukkumispussissani junassa useammankin tunnin ennen kuin minulle tuli kylmä. Haivaitsin, että junan matkustajisto oli muuttunut matkalla jonkin verran. Siinä, missä liikkeelle oli lähtenyt runsaasti buddhalaisia ja pari farangia, nyt junassa oli hijabien ja sellaisten miesten käyttämien pienten hattujen perusteella lähinnä muslimeja ja univormupukuisia kuninkaallisen armeijan sotilaita.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/19

Avara luonto

Lukuaika 6 minuuttia

Heräsin, kun Nell koputti oveen vähän kahdeksan jälkeen ja ilmoitti, että nyt pitäisi olla jo syömässä. Muuten hyvä, mutta miksi minä kuulen tästä vasta nyt? Nell sanoi lähettäneensä eilen Line-viestin ja näin oli myös tapahtunut.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/20

Vaunussa ilmastointi ja aseellinen vartiointi

Lukuaika 3 minuuttia

Kukkoja. Miksi kaikkialla pitää olla kukkoja? Nukuin huomattavasti huonommin kuin edellisenä yönä, ja sitten yksi näistä Ranskan ikuisesti kirotuista kansallissymboleista herätti minut kiekumalla ikkunani alla noin puolen minuutin välein. Pataan joutaisivat.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/21

Uudestisyntynyt ja kuolemanväsynyt

Lukuaika 1 minuutti

Sain nukuttua junassa. Siihen vaaditaan, että vetäydyn nukkumispussiini korvatulppien kanssa ja silmälaput päässä merinovillakerrastossani. Lisäksi minun tulee käyttää junan kylpypyyhevilttiä, mutta siten että se on päälläni kaksinkerroin. Ihme kyllä, juna saapui Bang Suen asemalle täysin aikataulussa.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/23

Sappaya-Sapasathan

Lukuaika 2 minuuttia

Kielikoulua on jäljellä neljä päivää. Kiinalainen oli ensimmäistä kertaa kokonaan poissa. Ton kysyi minulta eilen, että haluaisinko tehdä tänään jotain. Kielikoulun jälkeen suuntasimme toispual jokke katsomaan Thaimaan parlamenttitaloa. Pytingin nimi on สัปปายะสภาสถาน, Sappaya-Sapasathan, ja 424 000 neliömetrin lattiapinta-alallaan se on maailman suurin parlamenttitalo.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/24

Lumpini

Lukuaika 1 minuutti

Olin yksin kielikoulussa, kuten edellisenäkin päivänä. Ohjelma tosin muuttui vähän, kun opettaja tiedusteli että haluaisinko käydä puistossa. Mikäpä ettei. Kävelimme siis Thanon Witthayua (radiokatu) pitkin Lumpini-puistoon. Tien varrella on paljon suurlähetystöjä, esimerkiksi Vietnamin, Hollannin ja Yhdysvaltain suurlähetystöt.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/27

Kukkien katselua

Lukuaika 2 minuuttia

Kielikoulun kolmoskurssin opiskelijamäärä oli palannut normaalivahvuuteen eli kahteen. Päätin päivän päätteeksi käydä tutkimassa yliopistoa. Vaaleanpunakukkaiset puut (Tabebuia rosea) olivat nimittäin sielläkin täydessä kukassa. Olin nähnyt niitä junasta jonkin verran, ja halusin tutkia maisemaa paikan päältä.

Lisää →
Thumbnail image

2023/02/28

Vika koulupäivä

Lukuaika 1 minuutti

Se oli sitten siinä. Kielikoulua on käyty nyt kolme kuukautta ja tänään oli viimeinen päivä. Hyvästelin opettajan haikein mielin. Kaiken kaikkiaan koulussa tuli istuttua noin 180 tuntia (miinus poissaolot), eikä se aika mennyt suinkaan hukkaan.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/03

Vilukissanäyttely

Lukuaika 5 minuuttia

Vapaa-aikani on kulunut rauhallisissa merkeissä. Spotify-sovellukseni alkoi hiljattain herjaamaan, että kortiltani ei voitu tehdä veloitusta. Olin jo odottanutkin tätä. Korttini, johon Spotify-tilaus oli kytketty oli kryptopyramidihuijausfirma Crypto.comin tarjoama, ja sillä sai joskus Spotify-tilauksen rahat takaisin kryptovaluuttana.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/06

Mahidolin yliopisto

Lukuaika 3 minuuttia

Mahidolin yliopisto on tunnettu lääketieteellisestä tiedekunnastaan. Minua kiinnostaa lähinnä yliopiston englanninkielinen biologian koulutusohjelma. Olin jo useita kuukausia hautonut suunnitelmaa käydä paikan päällä kyselemässä kysymyksiä ja katselemassa paikkoja, mutta en ollut voinut tehdä sitä, koska olin ollut joka arkipäivä kielikoulussa eikä yliopisto ollut auki.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/12

Never stop the madness ja kohta vedetään taas

Lukuaika 3 minuuttia

Päätin lähteä vähän katselemaan maisemia. Olen jokseenkin pitkän prosessin jälkeen tehnyt sitä varten yhteensä kuusitoista hotelli- ja lentovarausta. Olen myös alkanut ymmärtää paremmin ihmisiä, jotka käyvät pakettimatkoilla, jotta heidän ei tarvitse tehdä kuuttatoista lento- ja hotellivarausta, se on nimittäin rankkaa puuhaa.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/13

Selamat Datang Ke Malaysia

Lukuaika 6 minuuttia

Heräsin vähän ennen seitsemää noin kolmen tunnin yöunien jälkeen siihen, että huoneessa oli kirkasta. Olin ollut oikeassa, verhojen jättäminen auki teki heräämisestä hieman vähemmän kammottavaa. Sää Bangkokissa oli pitkästä aikaa sateinen.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/14

Petronas Towers

Lukuaika 4 minuuttia

Olin laittanut kellon herättämään kahdeksalta ja lyllersin väsyneenä aamiaiselle. Tarjolla oli sen seitsemää sorttia, ja se oli myös varsin laadukasta. Sisäisen kellon siirto on aina epämukava harjoitus. Huoneessani pohdin päiväunien ottamista, mutta se tekisi vaikeammaksi nukahtaa illalla.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/15

Kuala Lumpurin luolat

Lukuaika 7 minuuttia

Olen jossain määrin luovuttanut unirytmini korjaamisen suhteen. Se onneksi tavallaan korjaa itsensä mitä idemmäksi menen. Heräsin kymmeneltä vaihteeksi virkeänä ja menin syömään. Hissiä joutui odottamaan tällä kertaa varmaan kymmenen minuuttia. Sain sentään syödäkseni, ennen kuin laittoivat ovet säppiin.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/16

Näsinneula

Lukuaika 5 minuuttia

Aamiaisen jälkeen editoin edellisen päivän valokuvia ja otin sitten nokoset. Varsin pitkällisen Googlauksen jälkeen päätin käydä kaupungin keskellä olevassa puistossa, jossa sijaitsi myös hyvin tutun näköinen näkötorni. Päivän toinen suunnitelma oli käydä meren rannassa lähijunalla.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/17

Leijonakaupunki

Lukuaika 5 minuuttia

Kun hissi tuli taas kerran paikalle niin täytenä, ettei sinne mahtunut, kiipesin portaat alas pika-aamiaiselle. Olin edelleen jokseenkin täysi eilisillan ateriasta. Sitten menin huoneeseeni ja aloin pakata varusteitani kasaan. Toteutin suunnitelmani farkkujen tunkemisesta takkini vuorin sisään, ja se vaikutti toimivalta.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/18

Utopia Marina

Lukuaika 6 minuuttia

Hostellissa on tavalliseen tapaan monenlaista kuorsaajaa, ja kymmenen ihmistä laittoi herätyskellon tietysti soittamaan eri aikaan. Ensi yönä nukun korvatulppien kanssa, en tiedä missä mielenhäiriössä jätin ne käyttämättä tänä yönä. Seurauksena heräsin vasta puoliltapäivin ja liikkeelle pääsin vasta reilusti sen jälkeen harmitellen menetettyä aikaa.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/19

Utopia Botanica

Lukuaika 4 minuuttia

Käytin korvatulppia ja sain nukuttua paremmin. Käytin näköjään aika paljon aikaa kuvien editointiin, enkä lähtenyt liikkeelle kuin vasta puolenpäivän jälkeen. Luin myös Singaporen käyttämistä rangaistusmuodoista. Pahimmista rikoksista hirtetään aamunkoitteessa, kuten jo tiesimmekin.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/20

Kohti ekvaattoria... ja sen yli

Lukuaika 9 minuuttia

Päätin illalla ennen nukkumaanmenoa laittaa herätyksen kahdeksaksi ja mennä sitten taksilla lentokentälle. Metropysäkille kävelee vartissa, mutta sitten olisi pitänyt vielä ostaa uusi lippu (matkakorttini oli juuri vanhentunut), odottaa metroa, istua 40 minuuttia metrossa, vaihtaa, odottaa lentokenttäbussia jossa voi mennä vartti ja istua bussissa kymmenen minuuttia terminaali neloseen.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/21

Slummien miljonääri apinoiden planeetalla

Lukuaika 6 minuuttia

Heräsin yllättävän aikaisin, kahdeksan jäljissä ennen herätyskelloa. Syynä tähän oli varmaankin se, että huoneeseeni pääsi verhojen läpi melko paljon valoa. Tämä ei minua haitannut, se tarkoitti, että minulla olisi kerrankin koko päivä aikaa tehdä asioita.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/22

Ei taas

Lukuaika 1 minuutti

Heräsin aivan liian aikaisin aamulla ja päänsärystä tiesin, että olen sairas. En saa terveenä ollessani päänsärkyjä. Tiesin kuitenkin, että sairauteni ei ole pahimmasta päästä. Viime kerralla kärsin kuumehorkasta, annoin ylen ja pyörryin.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/23

Jaava

Lukuaika 4 minuuttia

Nousin ylös ennen seitsemää. En ollut suoranaisesti elämäni kunnossa, mutta päätin silti jatkaa suunnitelmani mukaan varaamalleni matkalle Jaavalle. Laskelmieni mukaan tavallinen flunssa menisi ohi ennen kuin reissulla olisi mitään fyysistä rasitusta.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/24

Bromo

Lukuaika 3 minuuttia

Nukuin yön kahdessa osassa ja nousin ylös aikataulun mukaisesti kello 3:30. Tunsin oloni huomattavasti eilistä päivää paremmaksi, ja päätin kiivetä Bromolle. Saimme halutessamme valita itsellemme talvivarusteita, ennen kuin paikallinen opas tuli noutamaan meitä kahdella jeepillä ja aloitimme matkamme pimeydessä.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/25

Ijen

Lukuaika 2 minuuttia

Kawah Ijen tunnetaan sinisestä laavasta, kraaterin huipulla olevasta happojärvestä ja rikkiesiintymistä. Paikalliset miehet käyvät Ijenin kraaterissa keräämässä rikkiä ilman suojavarusteita ja kantavat jopa kahdeksankymmenen kilon rikkilasteja selässään. Heitä ~orjuuttaa~ työllistää jokin kiinalainen megakorporaatio (kiinalainen tietysti), joka maksaa hommasta nälkäpalkkaa, mutta alueella ei ole kuulemma oikein muutakaan työtä tehtäväksi.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/26

Denpasar

Lukuaika 2 minuuttia

En tehnyt paljon mitään. Aamulla nautin pullosta vettä yrittäen nesteyttää itseäni. Minulla vaikuttaisi olevan ongelmia nestetasapainoaistini kanssa, toisin sanoen en ole aina ihan varma siitä olenko janoinen vai en. Kurkku on edelleen aika kipeä, mutta vain silloin kun yrittää nielaista.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/27

Setä Ho Tshi Minh

Lukuaika 4 minuuttia

Lähtöpäivä. Heräsin varsin aikaisin, kuten minulla on ollut tapana sairauteni jälkeen. Kurkkukipuni on muuttunut vahvasti toispuoleiseksi ja tuntuu enää vain oikealla puolella. Ihailin naamavärkkiäni peilistä, ja havaitsin, että olin jälleen alkanut uhkaavasti näyttää passikuvaltani.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/28

Japani

Lukuaika 7 minuuttia

Lentokoneemme laskeutui Naritan kansainväliselle lentokentälle kuusikymmentä kilometriä Tokion keskustasta itään. Sää oli kylmä ja harmaa. Kurkku oli kipeä, mutta edellistä vähemmän ja nyt hyvin toispuoleisesti. Kuivan lentokoneilman hengittämisen jälkeen olin jossain määrin janoinen.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/29

Akihabara & Shibuya

Lukuaika 5 minuuttia

Heräsin puoliltaöin ja menin hotellin loungeen kirjoittamaan. Siellä oli valtava mangakirjasto ja kaksi isoa televisiota näyttämässä japanilaisia TV-ohjelmia, joiden maine on legendaarinen. Samalla löysin yhden suojamaadoitetun jatkojohdon, johon kykenin tuuppaamaan adapterini ja jolla kykenin lataamaan puhelintani.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/30

Tokyo R246

Lukuaika 5 minuuttia

Kurkku oli edelleen toispuoleisesti kipeä, mutta vain vähän. Aloitin aamuni vierailulla japanilaiseen vessaan, kuten tapanani on ollut. Japanilaista vessanpönttöä osaa mielestäni arvostaa vielä tavallistakin enemmän, kun ulostuspaikka on edellisen viikon ollut käytännössä reikä lattiassa.

Lisää →
Thumbnail image

2023/03/31

Tokyo Bay

Lukuaika 3 minuuttia

Kaikki sairauden merkit ovat hävinneet lähes kokonaan. Päätin noin nelituntisen kirjoitus- ja kuvankäsittelysession jälkeen käydä uudelleen Tokyo Skytreessä. Eilinen suunnitelmani oli ollut saapua paikalle ennen auringonlaskua, mutta jonotuksen takia olin ollut runsaasti myöhässä ja käytännössä näin kaupungin vain pimeän aikaan.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/01

Bullet Train

Lukuaika 3 minuuttia

Kirjasin itseni ulos hotellista ja menin puistoon kirjoittamaan vähäksi aikaa. Sää lämpenee yhä, ja tänään vuorossa oli auringonpaistetta lähes pilvettömältä taivaalta. Päätin kävellä jälleen Akihabaraan. Kävin siellä syömässä samanlaisen nyhtöpossukastikenuudeliannoksen kuin pari päivää sitten ja sen jälkeen vain kävelin ympäriinsä.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/02

Toyota

Lukuaika 5 minuuttia

Lähdin aamulla metrolla kohti Toyotaa. Ette ikinä arvaa, mitä Toyotassa valmistetaan. Hotellin aamiainen ei ollut ollut kovin ihmeellinen, sain pullanpalan ja vapaavalintaisen juoman. Se tosin on sanottava, että japanilainen omenamehu on erittäin hyvää.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/03

Kioto

Lukuaika 9 minuuttia

Nousin puoli yhdeksältä, kirjasin itseni ulos hotellista ja söin aamiaispullanpalani. Kävelin päärautatieasemalle ja otin repustani harmaan lippulapukkeen, jonka olin ostanut bangkokilaisesta matkatoimistosta. Vein sen toimistoon, ja sain vastineeksi vaaleansinisen lippulapukkeen. Kyseessä oli tietysti JAPAN RAIL PASS ジャパンレールパス joka salli minun matkustaa ilmaiseksi Shinkansenilla seitsemän päivää.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/04

Fushimi Inari-taisha

Lukuaika 15 minuuttia

Eivätkö pimennysverhot ole vielä rantautuneet japaninmaahan? Näin mietin mielessäni, kun aamuaurinko valaisi huoneeni kuudelta aamulla vaikka “verhot” olivat kiinni. Kuinka täällä on mukamas tarkoitus saada nukuttua? Nousin ylös ja aamutoimien ohessa lykin kuulokkeisiin latausjohtoa.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/05

Arashiyama

Lukuaika 16 minuuttia

Olin jo saapumispäivänä nähnyt hotellin aulassa monisteen paikasta nimeltään Arashiyama. Esitteessä oli mustavalkoinen kuva metsästä, joka vaikutti koostuvan bambuista. Hämmästyttävästi muistin nähneeni tuon metsän aikaisemminkin. Se oli uskoakseni yksi Gran Turismo 4:ään sisältyvistä paikoista, joissa oli mahdollista vierailla Photo Travel -tilassa.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/06

Nara

Lukuaika 5 minuuttia

Missä Japanissa ollessa kannattaa käydä? Esittäessäni kysymyksen tuntemilleni japaninmatkaajille vastaus oli aina sama: Nara Park. Nara sijaitsee osapuilleen yhtä kaukana Kiotosta ja Osakasta ja sinne pääsee junalla, sekä JR:n junilla että yksityisillä junalinjoilla.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/07

Sateinen Osaka

Lukuaika 1 minuutti

Osakassa satoi taivaan täydeltä. Olin kävellyt kahtena edellisenä päivänä yhteensä yli neljäkymmentä kilometriä, joten en kokenut tarvetta harrastaa tänään ylen määrin liikuntoa. Menin aamulla taas veitsikauppaan porkkanaa leikkelemään ja pohdiskelemaan, ja sain koulutusta oikeaoppisessa veitsenteroituksessa.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/08

Himeji

Lukuaika 6 minuuttia

Pakkasin aamulla tavarani kasaan ja lähdin jälleen japanilaiseen puukkokauppaan viimein päätökseni tehneenä. Ostin muutaman matkamuiston. Sitten suuntasin Shin-Osakan asemalle ja varasin paikan länteen kulkevaan Shinkanseniin. Määränpääni oli Hiroshima, mutta olin päättänyt pysähtyä matkalla Himejissä.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/09

Joukkotuhoaseita, sotarikollisia ja sinappi­kaasu­pääsiäis­pupujen saari

Lukuaika 9 minuuttia

Kärsin yöllä jonkinalaisen allergisen reaktion, joka pakotti niistämään pari kertaa keskellä yötä ja sen jälkeen jouduin hengittämään suun kautta. Uskoisin vahvasti, että olen allerginen jollekin paikalliselle tuulipölytteiselle rehulle. Heräsin kello 7:30 ja raahasin itseni ja reppuni Hiroshiman keskellä olevaan puistoon.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/10

Fukuoka

Lukuaika 2 minuuttia

Menin aamulla hotellin loungeen kirjoittamaan ja kävin sitten vähän kävelyllä. Minulla ei ollut kummempaa ohjelmaa suunniteltuna Fukuokaa varten. Olin kaupungissa vain siitä syystä, että lento Bangkokiin Fukuokasta oli halpa ja kentälle pääsi metrolla vartissa.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/11

Paluu Bangkokiin

Lukuaika 2 minuuttia

Heräsin 5:45 ja lähdin lentokentälle. Metro kulki lentokentän kotimaan lentojen terminaaliin kahdessatoista minuutissa. Nousin bussiin, joka kulki ulkomaanlentojen terminaaliin. Tässä kului kauemmin kuin metromatkassa. Jouduin taas jonottamaan, koska laukkuni meni ruumaan.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/13

Lataa ja varmista

Lukuaika 5 minuuttia

Eilen kävin keskustassa etsimässä jonkinlaista magneettista veitsitelinettä. En kuitenkaan löytänyt sellaista. Etsiessäni ruokapaikaa päädyin hokkaidolaiseen ramen-ravintolaan. Ruoka oli hyvää. Sitten menin ruokakauppaan. Katselin, olisiko siellä japanilaista omenamehua. Olihan siellä, ison Japanin lipun kera vieläpä.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/14

Battle without honor or humanity

Lukuaika 2 minuuttia

Katselin aamulla Sky Loungessa vesipyssyjä internetissä ja sain lisää tukea teorialleni tehorajoitteista. Löysin Amazonista kiintoisan kiinalaismallin, joka pystyi käyttämään vettä mistä tahansa ulkoisesta lähteestä. Pohdin sellaista järjestelmää, jossa minulla olisi kyseisen kaltainen ase ja selkärepussa iso vedenpitävästä kankaasta tehty säkki täynnä vettä.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/15

The last resort of the incompetent

Lukuaika 4 minuuttia

Herättyäni järjestin asuntoani vähän ja lähdin sitten tapaamaan kiinatarta keskustaan. Hän oli jossakin CentralwOrldin vieressä. Saavuin sinne yhden aikaan iltapäivästä. Menin sisään CentralwOrldin vieressä olevalle alueelle. Sinne oli näemmä palkattu DJ ja musiikki soi niin kovaa, että kuulovaurion riski oli pitkässä altistuksessa ilmeinen.

Lisää →
Thumbnail image

2023/04/25

Kaani ei pelkää kuolemaa

Lukuaika 4 minuuttia

Ilmanlaatu on ollut valitettavan huono, vaikka tähän vuodenaikaan mennessä sen olisi jo pitänyt parantua hengityskelpoiseksi. Näen ilmansaasteet näkyvyyttä heikentävänä pölypilvenä aina, kun katson ikkunastani ulos. Säätiedote on luvannut ukkoskuuroja joka päivä, mutta yhtään ei ole satanut, ei ainakaan taloni lähellä.

Lisää →