Kuninkaallinen ilmailumuseo

sunnuntaina 27. marraskuuta 2022

Aamulla ollessani menossa katsomaan tähtiporttia näin katolla hienon etanan.

Tähtiportinkatsomisen jälkeen päätin torjua mökkihöperyyttäni käymällä kuninkaallisessa ilmavoimamuseossa, jota skotti oli suositellut ja jonne pääsee helposti BTS:llä. Museoon on vapaa pääsy.

Thaimaan ilmavoimilla vaikuttaisi olevan varsin perinteikäs historia. Wrightin veljesten ensilento oli vuonna 1903. Kuningas Chulalongkornin (Rama V) 40. lapsi, Thaimaan prinssi Chakrabongse Bhuvanath oli lentokoneen kyydissä lentonäytöksessä jo 1910. Hän päätti oikopäätä, että Thaimaa tarvitsee ilmavoimat ja sen vuoksi lähetettiin kolme upseeria Ranskaan harjoittelemaan lentämistä. Ilmavoimat perustettiin pari vuotta myöhemmin ja Don Mueangiin perustettiin lentotukikohta 1914. Suomen ilmavoimat perustettiin vertailun vuoksi vasta 1918 (toki itsenäisyysjulistus annettiin 1917 eli kovin paljon aikaisemmin Suomi ei olisi sitä voinut tehdä).

Museossa oli varsin runsain mitoin erilaisia ilma-aluksia. Varhaisina aikoina thait rakensivat niitä myös itse, myöhemmin ne ostettiin amerikkalaisilta. Thaimaan ilmavoimat ovat olleet mukana muun muassa indokiinan sodassa, toisessa maailmansodassa ja pommittaneet kommunistikapinallisia pohjois-Thaimaassa, mutta jäi vähän epäselväksi, kuinka paljon ilmavoittoja Thaimaan ilmavoimat on tosiasiassa saavuttanut. Nykyisin ilmavoimien hävittäjäkalusto koostuu pääasiassa viidestäkymmenestäyhdestä F-16 Fighting Falcon -hävittäjistä, mutta onpa Thaimaalla kaksitoista Lockheed C-130 Hercules -kuljetuskonettakin. Jossakin vaiheessa tajusin myös katsovani varsin tutun näköistä symbolia, kun museossa tuli vastaan Tre Kronor. Se oli JAS 39 Gripen -hävittäjän kyljessä, jotta ei varmasti jäisi kenellekään epäselväksi, missä kone on vlamistettu. Thaimaa on tilannut niitä kahdeksantoista kappaletta (yksitoista on toimitettu).

Päivän sadekuuro alkoi juuri, kun olin poistumassa museosta. Onneksi BTS-asema ei ollut kaukana. Kiintoisana detaljina BTS-rata on tällä osuudella katettu niin, että asemalta tai ikkunoista ei näe Don Mueangin suuntaan.

Illalla päätin jossakin mielenhäiriössä käydä katsomassa vielä lisää tähtiporttia. Minulla oli tosin hieman vaikeuksia, kun en saanut siirrettyä tähtiporttia puhelimeeni. AirDrop ei vain toiminut. Kun yritin kaapelilla, homma kaatui siihen että “tallennustilaa ei ole riittävästi” vaikka sitä oli vapaana yli kolmekymmentä gigatavua. Arvelin lopulta, että joitakin vanhoja tiedostoja on jäänyt puhelimen roskakoriin, jolloin ne vievät tilaa, vaikka ne olisi muodollisesti poistettu (samaan tapaan kuin tietokoneilla). Poistin pari tiedostoa roskakorista, jonka jälkeen homma onnistui.

Seuraava päivä on ensimmäinen koulupäivä kielikoulussa. Nyt vähän harmittaa, että valitsin iltapäivätunnit aamutuntien sijaan. Oletin, että minulla olisi täällä lepakkomiehen unirytmi kuten on aina ennenkin ollut, mutta näin ei ole. Sen sijaan minulla on todennäköisesti pian lepakkomiehen lihakset, jos jatkan nykyistä rataa. Minulla on nimittäin nyt hyvin aikaa katsoa tähtiporttia ja kirjoittaa aamuisin.