Läksyjä

keskiviikkona 11. tammikuuta 2023

Viimeiset pari päivää ovat kuluneet jokseenkin tapahtumaköyhissä merkeissä. En ole tehnyt juuri mitään, edes katsonut tähtiporttia, koska polveni vaikuttaa kipeytyvän aina, jos rasitan sitä tähtiportin katsomisella. Yritän lepuuttaa sitä. Kavereita olen nähnyt pari kertaa ja käynyt koulussa.

Saastepilvi on yhä läsnä kaupungin päällä, ja haistan helposti sen läsnäolon poistuessani asunnostani. Kasvomaskilleni on yhä käyttöä. Tässä vaiheessa lienee tarpeellista myös muistuttaa matkailijoita siitä, että mikään vessapaperi naaman edessä ei riitä suojamaan saastuneessa ilmassa olevilta epäpuhtauksilta. Tarkoitukseen on syytä käyttää FFP2-, N95- tai KN95-maskia tai parempaa.

Kielikoulu on jatkunut aiemmin kuvaillulla tavalla: emme enää opettele sanastoa yhtä intensiivisesti, vaan puhelemme thaita muuten vaan. Vahvistan myös aiemmat havainnot siitä, että aika tuntuu nyt kuluvan tunneilla nopeammin ja siellä on muutenkin luonnikkaampaa. Vähn kylmä vain tuppaa olemaan. Ilmastointi on aika kovalla, ja ulkonakin on vain kaksikymmentäkahdeksan astetta. Tänään saimme ensimmäistä kertaa kotiläksyjä: huomenna meidän tulee selittää thaiksi, mitkä viisi asiaa ja kenen ihmisen ottaisimme autiolle saarelle ja miksi. Faa auttoi läksyjenteossa. Ai niin, ja maahanmuuttovirasto on thaiksi sam nak ngaan truat khon khau myang.

Sain tänään kuunneltua loppuun Chris Vossin kirjan Never split the difference: negotiating as if your life depended on it. Voss loi pitkän uran FBI:ssä panttivankineuvottelijana. Sellaisessa työssä kehittyy huippuunsa taito puhua toiselta ihmiseltä kaikki tarvittava antamatta mitään konkreettista vastineeksi. Erityisesti FBI on kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka neuvottelu on mahdollista siinäkin tapauksessa, että vastapuolen kanssa ei voi järkeillä koska hän luulee olevansa Napoleon tms. Arvosana 9/10, jos jäisin panttivangiksi niin palkkaisin Chris Vossin puhumaan minut vapaaksi.

Kysyin Nelliltä bangkokilaisista puupäästäisistä. Hän sanoi, että kyseessä ei ole orava eikä päästäinen vaan tupaija. Nell on myös tarkentanut matkasuunnitelmiaan ja kohta mennään taas. Se on kuitenkin taas aivan toisenlaisen tarinan aika.