Vaalimainos

torstaina 12. tammikuuta 2023

Puolet luokastamme oli tänään myöhässä, koska BTS:n Silom-linjalla oli ollut jonkin sortin tukos, josta syystä junat eivät liikkuneet normaalisti. Itse matkustan pelkästään Sukhumvit-linjalla, eikä siellä ollut kummempia ongelmia.

Koulussa puhuttiin tänään thaiksi Thaimaan osoitejärjestelmästä. Hämmästytin opettaajaani tietämällä kysyttäessä, montako provinssia Thaimaassa on. Vastaus on seitsemänkymmentäseitsemän, olin lukenut asian Wikipediasta aivan hiljattain. Jokainen provinssi on jaettu alueisiin ja alialueisiin jotka on jaettu asuinalueisiin, paitsi isoilla taloilla ei ole asuinaluetta. Talo voi sijaita joko tien (thanon) tai kujan (soi) varrella. Kujilla on numerot, taloilla samoin. Bangkok on täynnä pieniä kujia, koska sitä ei ole järjestelmällisesti rakennettu, se on vain mielivaltaisesti levinnyt vähän joka suuntaan sitä mukaa kuin ihmisiä on tullut lisää. Siksi BTS-asemien sisään- ja uloskäynnitkin ovat vähän siellä täällä ja siksi täällä ylipäätään on BTS: se oli helpoin tapa saada aikaan edes jonkinlainen joukkoliikennejärjestelmä kaupungissa, jonka kapeita katuja ei ollut koskaan suunniteltu joukkoliikenne mielessä. Maaperäkin soveltui niin ikään huonosti (joskaan ei ylitsepääsemättömän huonosti) metron rakentamiseen.

Läksyjenteon esittely meni tänään hienosti, ja saimme lisää läksyjä. Tehtäväksi annettiin esitellä jokin kotimainen paikka, kolme ruokalajia ja kuuluisa henkilö.

Ennen kotiinsaapumistani päätin käydä kaupassa ostamassa limettejä ja roskapusseja. Toimin tällä tavalla. Yritin myös ladata BTS-korttiani tuhannella bahtilla. Myyjä laittoi edellisistä tapauksista poiketen kortille vain sata bahtia ja antoi yhdeksänsataa takaisin. Menin sitten myöhemmin toiselle luukulle ja annoin taas tuhannen bahtin setelin kortin kera. Tällä kertaa minulta kysyttiin, paljonko laitetaan. Sanoin että tuhat bahtia ja näin myös tapahtui.

Thaimaassa on tulossa vaalit, ja tänään näin vaalimainoksen BTS-asemani vieressä. Vaaleissa valitaan käsittääkseni Thaimaan edustajainhuoneen jäsenet. Sillä, kenen joukoissa vaaleissa seisoo ei ole kummemmin väliä, koska senaatti on ja pysyy toistaiseksi sotilasjuntan nimittämänä.

Tehdessäni läksyjä mieleeni tuli kuuluisaa henkilöä pohtiessa maailman todennäköisesti kuuluisin suomalainen Kimi Räikkönen ja lisäksi myös paikallinen julkkiksemme, kaikkien aikojen jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen. En kuitenkaan lopulta valinnut kumpaakaan heistä, kun mieleeni tuli sukeltaja Mikko Paasi. Hän tuli kuuluisaksi osallistuessaan Tham Luangin luolapelastusoperaatioon pohjois-Thaimaassa, jossa poikien jalkapallojoukkue jäi tulvaveden vuoksi ansaan luolaan kahdeksaksitoista päiväksi. Operaatio vaati kahden sukeltajan hengen. Myöhemmin Paasi sai ansioistaan Thaimaan korkeimman kunniamerkin. Kenties juuri tämä linkki Thaimaahan sai hänet tulemaan mieleeni. Googlatessani kaveria sain tietää, että hän sukeltaa nimenomaan Koh Taolla.

Tein Minecraftissa illalla ammattikielellä noob mistaken jonka seurauksena kuolin ja kaikki tavarani tuhoutuivat. Tämän jälkeen ammattikielellä rage quittasin. Ehkä parempi näin, en usko että Minecraft on vaikuttanut viime aikoina hyvinvointiini positiivisesti.

Thain kielen kuuntelemisen ja oppimisen toistaiseksi kiintoisin seuraus lienee, että havaitsin tänään osaavani puhua englantia thai-aksentilla.