Ilmanala

maanantaina 23. tammikuuta 2023

Ainoa jäljellä oleva oireeni on köhä ja nenän vähäinen vuotaminen. Ja kieli on kipeä, mutta se nyt on kipeä ihan muuten vaan aina silloin tällöin.

Koska ilmanlaatu on seuraavat pari kuukautta jokseenkin perseestä, aloin aamulla pohtia, että tulisiko minun hankkia kotiini jonkinlainen ilmanpuhdistin. Ilmastointilaitteissani tosin on jonkinlaiset suodattimet ja ne selkeästi toimivat. Jos ne eivät toimisi, kärsisin jatkuvasta kurkkukivusta. En kuitenkaan tarkemmin tiedä, millaiset suodattimet ovat kyseessä ja olisiko varsinaisen ilmanpuhdistimen hankkimisesta siltikin hyötyä.

Katsoin ilmanpuhdistimia internetissä. Dysonin paremmat tornimallit ovat sellaiset 900 euroa ja niiden luvataan hajottavan myös formaldehydin, joka on tunnettu karsinogeeni. Vähän suolaista. Halvemmat mallit kustansivat noin 300 euroa. Kiinalaisen Xiaomin puhdistuspönttö taas irtoaisi vajaalla satasella. Päätin käydä katsomassa ilmanpuhdistimia kaupoissa illemmalla.

Aloin myös pohtia, että miksi haluaisin laitteen, joka hajottaa formaldehydiä. Mistä sitä tulee huoneilmaan? Ilmeisesti esimerkiksi jotkin maalit ja liimat sekä lastulevyissä käytetyt kemikaalit voivat vapauttaa formaldehydiä. Nyt kun miettii, niin kaikki tämän asunnon kalusteet ja kaapit on tehty lastulevystä. Kaappien sisällä leijailee hyvin omituinen haju, ja kukaan ei tietenkään ole valvonut mitä materiaaleja täällä on käytetty. Tekisin mielelläni jonkinlaisen testin asian selvittämiseksi.

Oppitunnilla selvisin kuukauden nimi -kuulusteluista ongelmitta. Opin myös, että britillä on ajokortissaan vallan kunnioitettava määrä kirjaimia: kaveri saa ajaa mitä tahansa moottoripyörästä perävaunulliseen rekkaan. Hän tosin myönsi, että on sen verran vanha että osan kirjaimista sai korttiin yksinkertaisesti pyytämällä.

Pohdin koulussa viisumikuvioita jonkin verran, ja muistin, että en ollut tehnyt mitään TM47-raporttia kun olin täällä vaihdossa. Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla lukee, että ensimmäisen viisumipidennyksen yhteydessä sitä ei tarvitse tehdä, vaan vasta sen jälkeen. Joudun menemään maahanmuuttovirastoon kahden viikon sisällä muutenkin pidentämään viisumiani, koska se helkkarin leima vanhenee kymmenen päivää liian aikaisin. Selvitän, kuinka asian kanssa toimitaan.

Illalla kävin vielä CentralWorldissa etsimässä ilmanpuhdistajia ja niitä oli esittelystä niin Xiaomilta kuin Dysoniltakin. Päätin pohtia asiaa.

Olen myös pelaillut Nintendo-emulaattorillani vanhaa peliä nimeltään Phoenix Wright: Ace Attorney. Kaippa sitä pitää alkaa tosissaan suunnitella sitä japaninmatkaa.