Perjantaibugi

perjantaina 8. joulukuuta 2023

Luokkahuoneessa on aika kylmä. Pärjään asian kanssa kuskaamalla mukanani ohutta mustaa thermolite-makuupussilakanaa, jonka viime vuonna ostin. Tänään säikäytin opettajan pahanpäiväisesti, kun hän kirjoitti nimeni väärin taululle ja kävelin pussissani (niin että vain pää oli näkyvillä) korjaamaan sitä opettajan ollessa selin. Opettaja kääntyi juuri oikealla hetkellä, kirkaisi ja hyppäsi puoli metriä ilmaan. Voi ressukkaa.

Illalla korjasin kaverin MacBookia. Hän valitti vehkeen (vm. 2017) tulleen hitaaksi ja lagiseksi Adobe Illustratoria käytettäessä ja epäili virusta. Tarkastelin laitetta ja totesin, että täällä ei syö CPU:ta mikään muu kuin AI. Kysyin, onko päivitykset asennettu. Oli tosiaan. Laitteeseen oli aivan hiljattain asennettu macOS Sonoma. Se saattoi ehkä olla näin vanhalle koneelle liikaa. Päätin palauttaa versioksi Venturan. Siinä erittäin epätodennäköisessä tapauksessa että koneessa todella olisi virus, lähtisi sekin samantien. Varmuuskopioin datan, käynnistin koneen recovery modessa ja poistin koko käyttöjärjestelmäosion. Sitten yritin asentaa recovery moden avulla sen käyttöjärjestelmän, jonka kanssa kone alunperin toimitettiin ja suunnitelmana oli sitten päivittää se Venturaan. Tämä ei kuitenkaan onnistunut. Kone ei itsepäisesti suostunut avaamaan recovery modea ollenkaan antamistani näppäinkomennoista riippumatta, vaan ainoastaan internet recoveryn. Se siis yritti ladata uuden käyttöjärjestelmän (en tiedä, minkä version) internetistä, eikä suostunut tekemään mitään muuta. Tässä vierähti vajaa tunti ja se epäonnistui aina virhekoodilla -1008F. Ystäväni alkoi näyttää varsin epätoivoiselta, koska hän käyttää konetta elantonsa tienaamiseen eikä hänellä oikein olisi varaa ostaa uutta. Itse säteilin buddhalaista tyyneyttä. Oli sitä oltu paljon pahemmissakin paikoissa tekniikan kanssa.

Ongelma ratkesi, kun sain selville, että kone totteli optio-näppäintä kännistysvaiheessa. Se siis suostui avaamaan käynnistyslevyvalikon. Se tarkoitti, että olisi mahdollista valmistaa muistitikku, jolta asentaa käyttöjärjestelmä uudelleen. Valmistin sellaisen käyttämällä apuna omaa tietokonettani ja ulkoista SSD-levyä. Käynnistin sitten koneen tältä levyltä, ja se oli taas yhteistyöhaluinen. -1008F -virheilmoituksen syykin paljastui. Koneessa oli päällä ns. activation lock eli sitä ei voinut ottaa käyttöön ilman aiemman käyttäjän Apple ID-tunnusta. Järjestelmä oli suunniteltu estämään varastettujen koneiden käyttöönotto. Ilmeisesti internet recovery modeen ei ollut rakennettu käyttöliittymää, joka olisi kertonut käyttäjälle lisätietoja tästä virheestä tai tarjonnut mahdollisuutta korjata se. Joka tapauksessa mainitulla konstilla uudelleenasennus onnistui ja AI lopetti lagittamisen.