En ole mainosmies, mutta.

torstaina 14. joulukuuta 2023

Nukkumista helpottaakseni kokeilin laskea huoneeni lämpötilaa yhdellä asteella noin kahdestakymmenestäviidestä asteesta kahteenkymmeneenneljään.

Vastoin ennakko-oletuksia pikkukiinalainen todella tuli paikalle kouluun tänään. Ennakko-odotusten mukaisesti opettaja totesi, että kolmoskurssin aloittaminen näillä pohjatiedoilla ei ole välttämättä hyvä ajatus.

Tämä on mahdollisesti todettu ennenkin, mutta naispuolinen venäläinen tuntuu olevan suoranainen kielinero. Hän tuntuu muistavan joka ainoan opettelemistamme sanoista ja ilmauksista lähes täydellisellä tarkkuudella.

Menin koulun jälkeen suoraan kotiin. En laittanut ilmastointia päälle, vaan istuskelin sohvallani ovi auki tuulettimen viilentäessä huonetta.

Söin osan eilen yli jääneestä kana-annoksesta, mutta se oli nyt muuttunut rakenteeltaan sen verran epäilyttävän sorttiseksi, että puolet jäi syömättä.

Tein laajennusta koulun verkkosivustolle. Katsoin sivustolle saatavilla olevia valokuvia. Siinä oli jokin vika, ja tajusin nopeasti mikä. Koska minua kehotettiin (hyvästä syystä) välttämään oppilaiden kuvaamista, valokuvat keskittyivät opettajiin. Tämä kuvasto johtaa hyvin monien firmojen harjoittamaan “minäpuheeseen”, joka on kuitenkin hyvin tehotonta markkinointia. Eivät yritykset tai niiden työntekijät kiinnosta ketään muita kuin toimitusjohtajaa ja työntekijöiden äitejä. Ketään ei kiinnosta myöskään yrityksen tuote, vaan ainoastaan tuotteen tuoma hyöty. Mitä tuotteella tai palvelulla voidaan saavuttaa?

Saavutettava hyöty on tässä tapauksessa aika ilmeinen. Olisi uskoakseni tehokkainta käyttää kuvia ja videoita, joissa selkeästi ulkomaalaisen näköiset ihmiset puhuvat thaita selkeästi thaimaalaisen näköisten ihmisten kanssa. Se on perimmäinen syy sille, miksi tänne tullaan opettelemaan kieltä, ei opettajan pärstä tai luokkahuoneiden seinät. Miljöönä voisi toimia esimerkiksi taksi, työpaikka ja rantabaari. Rantabaari uppoaisi varmaan myös heihin, jotka haluavat ensi kädessä koulutusviisumin.

Tämä ei toki tarkoita sitä, että sivustolta pitäisi jättää pois substanssi, nämä asiat eivät ole toisensa poissulkevia. Teksti ja kuvat oppilaiden toiveiden ja tavoitteiden näkökulmasta yhdistettynä selkeästi ilmaistuihin yhteystietoihin, hinnastoon, kurssikuvauksiin ja kalenteriin olisi uskoakseni voittava yhdistelmä.

Mutta koska toimimme kengännauhabudjetilla, tämä taitaa jäädä tekemättä. Noh, kuvat henkilökunnasta ja koulusta ovat parempia kuin ei kuvia ollenkaan. Lisäksi tekstiä voin toki muuttaa vapaasti.

Minun pitäisi lähteä maasta runsaan kahden viikon päästä, mutta en ole tehnyt sitä varten mitään valmisteluja.